opc_loader

Fruitcombinaties

Gouden regels voor verstandige fruitcombinaties!

Het juist omspringen met fruit is een belangrijk onderdeel van de Natuurlijke hygiëne. Het principe van de fruitcombinaties is belangrijk, maar gelukkig ook eenvoudig.

De Gouden regels!

  1. Maak geen of zo weinig mogelijk combinaties en je zal geen moeilijkheden ondervinden
  2. Eet niet méér dan 3 verschillende soorten vers fruit in één maaltijd. Beter nog: beperk je in één maaltijd tot één soort fruit. Tijdens je volgende maaltijd neem je dan een andere soort.
  3. Eet fruit steeds op een lege maag. Fruit eten nà een andere maaltijd is een ramp, Fruit is niet bedoeld als dessert.
  4. Fruit is een volwaardige voeding en zij dient als zodanig volwaardig toegepast en gerespecteerd te worden. Je maag is slechts in staat voedsel te aanvaarden, wanneer zij zich volkomen uit zichzelf gereinigd heeft. Zij maakt dit bekend door een blijvend hongergevoel.
  5. Zorg ervoor dat je fruitmaaltijd iedere keer het lekkerste is wat je ooit hebt gegeten, of dat je volledig op dit voedsel bent ingesteld. Eigenlijk eet je voortaan alleen nog 'dessert'.
  6. Eet nooit (zelfs geen fruit) wanneer je geen honger hebt. Leer de echte honger te onderscheiden van de eetlust, van compensatiedrang. Deze compensatiedrang is de moeder van vele aandoeningen.
  7. De eerste maaltijd van de dag (minstens één uur na het ontwaken) is het best geschikt voor een fruitmaaltijd.
  8. Eet bij voorkeur fruit en fruit alleen. Er hoeft niets bij. Men kan het fruit niet verbeteren of ‘verrijken’. Besef dat je aan fruit het rijkste en machtigste voedingsmiddel hebt, ons door de natuur aangeboden. Echter bij verkeerd gebruikt is het explosief en agressief, het wordt dan omgevormd in irritante en gezondheidsbelastende stoffen..
  9. In overgangsperioden kan men eventueel kleine afwijkingen maken, bij wijze van compensatie of aanpassing. Raadpleeg daarvoor de combinatietabellen en zie dit vooral als een occasionele afwijking.
  10. Kies steeds voor fruit dat zo weinig mogelijk zuren bevat. Eet je toch een zure vrucht, combineer deze dan met een zoetere, zodat de dosis vruchtenzuur beperkt blijft.
  11. Eet fruit steeds op zijn juiste rijpheid. Ideaal fruit is rijp geplukt fruit. Te onrijp fruit vraagt een grote verteringsarbeid. Té rijp fruit is eveneens ongeschikt.
  12. Rijp fruit is zacht en heeft misschien zelfs met een malse structuur. Dat is geen reden om het uit te lepelen en door te slikken. Dat is een veel voorkomende voedingsfout. Wij zijn vergeten wat 'genieten' is. Het glijdt allemaal zo gemakkelijk naar binnen. Maar zelfs zachte vruchten dienen gekauwd te worden. Bovendien is dit een gelegenheid om op een sublieme manier te genieten van de verrukkelijke aroma’s. Als je nu kunt genieten, zal je je even later niet hoeven te troosten met iets anders, bij gebrek aan volle bevrediging van je smaak. Maak gebruik van de mogelijkheid om van fruit op een intense manier te genieten!
  13. Vruchtensappen dienen steeds vers ‘gegeten’ te worden. Ze worden snel zelf geperst met de citruspers, sapcentrifuge of slowjuicer. Ook sappen moet men gebruiken op een lege maag. Vergeet niet, dat ook sappen, volwaardig en volledig voedsel zijn, dat alles al in zich heeft! Pas op, drinken in kleine hoeveelheden, en LANGZAAM drinken!
  14. Maak je maaltijden steeds eenvoudig. Niet te veel verschillende zaken door elkaar. Alle dieren in de vrije natuur hebben een ‘monotoon’ voedingspatroon. Zij eten in één keer, of altijd hetzelfde. Toch komen ze daardoor niets door tekort. Bij de mens kan het eenvoudige maar weinig mensen bekoren. De menselijke geest en zijn complexe verbeelding, die aangevuurd zijn door de veelvuldige voedingsreclame, denken bij de aanblik van een eenvoudige maaltijd onmiddellijk: 'onvoldoende, tekorten, ik mis nog iets...'. Besteed daarom aandacht aan de presentatie: een mooi bord met enkele versneden vruchten, die enigszins artistiek opengespreid liggen, een lust voor het oog. 
  15. Ook een vers klaargemaakte vruchtensalade of een smoothie of fruit met een fruitsaus behoren tot de mogelijkheden. Dit heeft wel enkele nadelen zoals het verlies van de individuele smaak van elke vrucht afzonderlijk, maar blijft aanvaardbaar.

Aanbevolen aanvullend leesvoer

Voedingsleer volgens de Natuurlijke Hygiëne
Ontbijtprogramma volgens de Natuurlijke Hygiëne
De Principes van de Natuurlijke Hygiëne
Natuurlijke Hygiëne
Stop vermoeidheid

De kracht van Fruit


Auteur: Stefaan de Wever, oprichter van Stichting De Groene Dag
Vertaling: Rob M.M. Greuter
Actualisatie: 11 oktober 2015